Xanthe Mathys pakt bronzen medaille op BK veldlopen


Het was een zeer geslaagde namiddag in een zonovergoten park van Laken waar de scherpe NO-wind nauwelijks de pret kon bederven.
Op een zeer selectief en overzichtelijk parcours zagen we mooie en spannende wedstrijden en de aanwezigheid van ACG is zeker niet onopgemerkt voorbijgegaan.

De jeugdatleten kwamen al vroeg goed ingeduffeld aan in de clubtent. Uiteindelijk tekenden 16 atleten paraat om de koude te trotseren.
Bij de benjamins meisjes Mogan Heirman en Charlotte De Jonghe. Mogan finishte als 10e, Charlotte als 55e.
Zoals zo vaker dit seizoen, was het weer uitkijken naar de prestaties van de pupillen meisjes. Met Mirthe Buidin, Aukje Haak, An-Sofie Larmuseau en Jenna Van Nieuwenhove, Lize Van Acker, Febe De Bolle, Claire Depoortere, Xanthe Mathijs en Maartje De Temmerman waren ze opnieuw talrijk aanwezig.

Hoewel we op het PK al zagen wat Mirthe in haar mars had, was het toch even afwachten wat een BK, waar toch alle toppers samen aan de start staan, zou brengen. En ja, ze verbaasde toch opnieuw iedereen met een bijzonder sterke race. In de laatste meters liep ze zelfs nog op een vierde plaats. In de sprint werd ze nog bijgehaald door 2 atleten en eindigde uiteindelijk op een schitterende 6e plaats. Dat belooft voor de volgende jaren! In dezelfde race liepen Jenna en Aukje zoals gewoonlijk in elkaars buurt. Ze eindigden uiteindelijk 33ste en 34ste. An-Sofie bevestigde haar vooruitgang bij de start. Nadien viel ze wat terug, wellicht een combinatie van een zwaar parcours en een niet optimale conditie na een ziekteperiode. Ze eindigde 76ste.

Bij de tweedejaars konden we Xanthe na een sterk seizoen zeker tot de podiumkandidaten rekenen. Ze liep van bij de start goed voorin. Het bleef tot op de streep spannend, maar uiteindelijk kon ze de 3e positie vasthouden. Even later mocht ze het podium op om terecht de bronzen medaille in ontvangst te nemen als bekroning van een sterk seizoen. Proficiat! Ook Febe en Claire waren opnieuw vooraan in de wedstrijd te vinden en eindigden respectievelijk 6e en 8ste. De pechvogel van de dag was zeker Lize. Ze verloor tijdens de wedstrijd een spike waardoor een mooie ereplaats zeer moeilijk werd. Maar ze toonde karakter en liep de wedstrijd op een spike en een sok uit en eindigde nog 51e op 98 atleten. Sterk! Kort daarop finishte Maartje als 54ste.

Bij de pupillen jongens stonden 2Acg’ers aan de start, Liam Heirman (44ste) en Thibeau Schiettecatte die uiteindelijk als 72ste over de streep kwam.
Bij de miniemen meisjes startten Laure Claeys (57ste) en Louise De Jonge (58ste) bij de eerstejaars en Shari Van Lierde (76ste)bij de tweedejaars.

Bij de miniemen jongens hadden we met Thomas Libberecht bij de eerstejaars en Jonas Larmuseau bij de tweedejaars maar 2 atleten aan de start.
Thomas eindigde als net als Shari 76ste. Jonas, die na de start wat hinder ondervond van een kleine blessure, sprintte in de laatste deel van het parcours nog naar een 69e plaats.

Rebekka