2014 Swissalpine

P1060864Voor het 3de jaar op rij was ACG van de partij met een uitgebreide groep van atleten op de Swissalpine marathon. In het Zwitserse Davos gaat men er prat op  de hoogste Europese bergmarathon te organiseren, de zogenaamde K42. Naast deze wedstrijd staan er ook nog de K10, K21 en K78 op het programma. Voor de K78, juist 78 km door de bergen, waren er dit jaar geen ACG deelnemers. Onze Jan Van Lierde moest met spijt in het hart verstek laten gaan.

Waar vorig jaar de swissalpine marathon gelopen werd op de de warmste dag in Davos van de afgelopen 100 jaar was deze editie ook uniek. Er was wat de Zwitsers noemen “Dauerregen”, met temperaturen van 9 graden aan de start (de lokale speaker had het over neun plus grad waarmee hij wou aangeven dat net iets meer was) en 0 graden of het vriespunt bij de Keschhutte op 2632m.

1085 deelnemers uit 42 landen hadden zich ingeschreven voor deze marathon. Uiteindelijk zouden 718 atleten de finish halen! Onder hen ook 30 Belgen waarvan 7 ACG’ers. Na een halfuurtje sporen van Davos naar Bergun startten de besten in de eerste “wave” om 10u30, een tweede “wave” start om 11u30.
In Bergun had men er dit jaar nog wat extra hellingen aan toegevoegd, kwestie van de atleten voor te bereiden op het grovere werk later. Juliaan voerde na de lokale lus in Bergun nog een kouswissel (bergkousen?) door vooraleer zijn weg te vervolgen. Eens Bergun verlaten volgen nog een 5tal km als aanloop naar de klim naar Keschhutte. De klim zelf bereikt zijn steilste hellingen op km 16 en 17 met stijgingspercentages van 20% (parcours op Garmin en Strava) over een afstand van 2km! Aan de Keschhutte, waar de atleten allemaal zijpnat een eerste hoogtepunt van de wedstrijd bereiken,had de organisatie voor wat sfeermuziek gezorgd (Mungo Jerry – In the summertime when the weather is hot) als onderdeel van een traditioneel zeer puike organisatie. In tegenstelling tot wat de muziek meegaf was het er berekoud, geen nood voor de atleten die geen jasje bijhadden deelde de organisatie de bekende vuilzakken uit om de verdere klim en tocht van 6km naar de Sertigpass op 2734m te trotseren. Guido Barbé polste nog even bij de organisatie of er geen andere modellen van jasjes waren (Gibt es kein ander modell Fraulein?). Het traject tussen de Keschhutte en de Sertigpass is wat deze K42 zo bijzonder maakt. Het lopen op geitepaden langs bergmeren op 2700m is werkelijk uniek en bij mooi weer nog prachtiger (cfr. Guido “We zouden toch eens moeten terugkomen in de zomer”!)
De laatste km naar de top van de Sertigpass met een stijgingspercentage van 17% vormt het einde van een lange klim startend in Bergun op 1300m, eens over de top wacht je dan een eerste km dalen met een daling van 240 hoogtemeters! Een enorme overgang met bijkomende moeilijkheid dat ook het dalen over de geitepaden (singletracks) gaat en ja daar wordt al eens gedrumd en worden al eens risico’s genomen die andere atleten in moeilijkheden brengen (collega Peter Roos uit Oudenaarde hield er wat schrammen aan over!). Vanaf de Gruensee kunnen de snelsten eindelijk nog eens volop gaan, een pad van een paar meter breed brengt de atleten naar Sertig Dorfli. Er rest de atleten nu nog een 10tal km aan bospaden om het atletiekstadion van Davos te bereiken waar de supporters alle atleten verwelkomen. Aan de aankomst toch nog even gecheckt, gibt es ein zweite runde oder hab ich das ziel erreicht :-).

Na wat sfeerverhalen nog de uitslagen. Juliaan Van Lierde liep naar een schitterende 12de plaats en won de M20 categorie. Wazo De Rouck werd 3de bij de M20. Wannes (voor de intimi) werd mooi 9de bij de M20. Lindsey Haak finishte als 4de dame W30 en 16de dame algemeen net onder de 5u! Roel en Maarten finishten na 5u14 en 5u55. Guido en Peter sloten de lijst van ACG af na 7u01.

Voor de supporters op het atletiekstadion was het telkens opnieuw uitkijken naar welke ACG atleet het stadion zou binnenlopen. Er waren niet alleen de K42 maar de K10 en K21. In de K10 behaalde Robrecht een 7de plaats (160 deelnemers), Geert Van Lierde finishte na 58 minuten en werd Soetkin 9de bij de U16.

In de K21 met nieuwe startplaats in Klosters werd Fabienne Gommers 24ste bij de W40, Katrien De Baerdemaecker werd 19de bij de W35. Emmily (voor de intimi) werd 14de bij de W20.

Alle atleten, een dikke proficiat! Het was weer fijn om als ACG in groep deel te nemen aan de Swissalpine!

Foto’s,  Finishervideo van de ACG atleten en Uitslagen.

Naar traditie zijn er de dag voor de Swissalpine marathon ook de jeugdwedstrijden. In elke categorie van de allerkleinsten tot de Teens traden er ACG atleetjes aan. In een nog zonovergoten Davos wisten onze kleine atleetjes ACG en Belgie op de kaart te zetten. Jonas Larmuseau kaapte de 3de plaats weg bij de Minis (2005-2006) en het podium bij de Teens (2001-2002) was bijna volledig ACG met een 1ste en 2de plaats voor Kobe Van Rie en Pieterjan Larmuseau. Ook Stan, Brechtel en Jasper De Smet, Jelte De Cock, An-Sofie en Michiel Larmuseau en Fien Van Rie zetten hun beste beentje voor!

Foto’s en Uitslagen.